image/svg+xml
image/svg+xml

Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği

Bölüm Hakkında:

Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Programı, açık ve yeşil alanların oluşturulması, bu alanların bakım ve onarım işlerinin yapılması, kullanılacak süs bitkilerinin yetiştirilmesi, korunması ve pazarlanması konularında çalışan ara eleman yetiştirmektedir.

Bölümün Amacı:

Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Programı olarak amacımız, ulusal gereksinimler temelinde sektörlerin ihtiyaç duyduğu nitelikli, yetenekli, tecrübeli, çalıştığı iş yerinde güçlü kişiliği ve sosyal becerileri ile farklılıklar yaratabilen, ülke ve dünya gerçeklerine duyarlı, çevre bilinci yüksek, etik değerlere saygılı, bilişim ve iletişim teknolojileri kullanabilen kalifiye ara elemanlar yetiştirmektir.

Bölümün Hedefi:

Peyzaj Teknikerliği alanında ulusal ve uluslar arası düzeyde niteliklere sahip, Peyzaj planlama ve tasarım projelerini okuyup, uygulayabilen, Yapısal ve bitkisel materyalin özelliklerini bilen ve bunlarla uygulama yapabilen, Peyzaj bakım ve onarım işlerini yapabilen, Araştıran, sorgulayan, kendini geliştiren, bilgi ve becerilerini paylaşan ve özgüveni olan, çevresel, toplumsal ve mesleki etik değerlere sahip,  ekip çalışması ve işbirliği yapabilen Peyzaj Teknikeri yetiştirmektir.

Kabul Şartları:

Aday öğrenciler lise diploması ile Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sınavından aldıkları TYT puan türü ile ÖSYM tarafından yerleştirilir.

Mezuniyet Koşulları:

Ders planında belirtilen zorunlu dersler ile asgari sayıda alınması gereken seçmeli derslerden başarıyla geçmiş, en az 120 kredi almış ve 2.00/4 ortalamaya sahip olan öğrenciler mezun olabilir.

Alınacak Derece:

Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Programını okuyan bir öğrenci iki yıllık eğitim-öğretim sonunda, alanında toplam 120 AKTS’lik teorik ve uygulamalı ders yükünü alır. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında öğrencilere Peyzaj ve Süs Bitkileri Programı alanında ön Lisans Diploması ve Peyzaj Teknikeri unvanı verilir.

Üst Kademeye Geçiş:

Bu programdan mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Peyzaj Mimarlığı, Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı, Orman Mühendisliği, Bahçe Bitkileri ile Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması gibi lisans programlarına geçebileceklerdir. Ayrıca mezun olan öğrenciler Anadolu Üniversitesi Açıköğretim lisans programlarına da DGS ile geçiş yapabilirler. Geçiş yapılabilecek programlar: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İktisat, Kamu Yönetimi, Maliye, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Konaklama İşletmeciliği, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık

İstihdam Olanakları:

Mezun öğrenciler özel sektörde peyzaj mimarlığı proje ve uygulama büroları, süs bitkisi yetiştiren sera ve fidanlıklar ile belediye, araştırma merkezleri, İller Bankası, tarımsal araştırma enstitüsü gibi kamu kuruluşlarında kalifiye ara eleman olarak çalışabilirler. Ayrıca sera, fidanlık ya da peyzaj periyodik bakım onarım hizmeti veren kendi bürolarını kurabilirler.

Sınav Değerlendirme:

%40 ara sınav, %60 final sınavı

Bölüm Başkanı ve Bölüm Bologna Koordinatörü:

Doç. Dr. Deniz ÇELİK

Kazanılan Derece ve Düzeyi:

Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında öğrencilere Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Programı alanında Ön Lisans Diploması ve Peyzaj Teknikeri unvanı verilir. 

Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar:

Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiricliği Programını okuyan bir öğrenci iki yıllık eğitim-öğretim sonunda, alanında toplam 120 AKTS’lik teorik ve uygulamalı ders yükünü alır.

Öğretim Metodları:

Yüz yüze eğitim